Ofrivillig kräsenhet.
Har märkt av att det egentligen inte spelar så stor roll vad jag tittar på för sport så har jag en tendens att dippa innan slutet och tomglo om det inte händer så mycket.
Huvudet tycker tydligen att jag har sovit klart i alla fall så nu ligger jag och funderar på det mesta. Och en sak som jag kom att tänka på är all den mat jag faktiskt önskar att jag skulle tycka om! Eller jag såg faktiskt en reklam på sociala medier
om "hur du tar dina pommes frites till en ny nivå" och på bilden var det en massa ost och rödlök och då slog det mig att det faktiskt är väldigt tråkigt att inte tycka om varken ost eller rödlök. Jag har varit inne på ämnet förut, men mer avslöjat
hur knäpp jag är när det kommer till mat, ett konstaterande, inte hur mycket jag faktiskt önskar att det inte var så.
Jag äter ost, som pålägg eller på pizza och så men inte mycket mer. Och det skall vara hushållsost eller någon annan som inte smakar så mycket. Halloumi, fetaost eller mjukost, nej. Kan äta creme bonjour med vitlök på kex. Och det kan vara ganska hämmande
att inte gilla ost.
Lök är en annan råvara som inte går hem. Vitlök, ja. I mängder! Men sen är det stopp. Skulle verkligen vilja tycka om rödlök eller mat med lökbitar i, men ej. Det är nog egentligen inte smaken det är fel på utan att den är så intensiv. Lök i maten funkar,
men inte när det är bitar. Purjolökssoppa funkar, visserligen.
Vissa mejeriprodukter vore också bra om jag tyckte om, speciellt ur ett hälsosamt perspektiv. Keso eller kvarg som exempel. Jag äter kvarg, men precis som med yoghurt så kan jag inte hiva i mig för då kväljs jag. Och kvarg är så torrt i munnen.
Torkad frukt vore kul att gilla! Soltorkade tomater, eller plommon. Även sådant som kanske inte hör till den vardagliga fruktskålen som dadlar eller exotiska frukter skulle jg vilja tycka om. Jag har precis lärt mig att äta ananas. Zucchini, squash och
liknande går bort helt. Bönor, blä. Kärnor, blä. Linser, blä. Ärtor, blä.😅
Och just en frukt är det hemskt synd att jag inte gillar. Banan. Jag kan inte med den men ändå tvingar jag mig själv rätt ofta stt äta den bara för att få mättnaden. Men det är kladdigt och varken lukten eller smaken tilltalar mig, inte heller på smaksatta
produkter, och man skulle lika gärna kunna släppa en illaluktande fis som att lägga en banan bredvid mig. Blä.
Sen finns det en hel del som jag mentalt inte kan med. Vegomat. Det känns konstgjort på helt fel sätt och även om smaken är god så känns det bara fel, som quorn. Kött från vilt kan få mig att reagera. Jag är inte vegetarian och skulle aldrig klara av
att vara det för jag älskar kött, men har djuret varit vilt så är det en spärr i mitt huvud som ser djuret på ett annat sätt och inte bara uppfött till föda. Trots att det är mycket bättre och har haft ett bättre liv så föredrar jag visst undermedvetet
massproduktion. Älg äter jag inte alls för det tycker jag inte om men älskar lamm.
Klumpar i maten får mig att peta och jag vill gärna veta vad jag äter. Kanske för att jag sällan slevar i mig utan äter allt var för sig. Är det en gryta så kör jag inte bara i gaffeln och stoppar det jag får upp i munnen utan jag spetsar maten och äter
en sak i taget. Jg köper aldrig krossade tomater utan väljer passerade för att inte få klumpar.
Sedan gillar jag sällan thaimat. Jag har svårt för kokos och citrongräs och det verkar finnas i mycket. Eller curry.
Och så kryddor. Jag är så himla känslig mot starka smaker och hetta i maten så jag blir extremt begränsad! Allt skall helst smaka så lite som möjligt och jag väljer ofta butikens egna varor för att de smakar mest basic. Bacon och sådant. Det skall inte
smaka rökt. Föredrar kokt korv framför grillad. Mamma Scans köttbullar. ICAs tunna skivor av skinka eller kalkon. Osv. Smaklös mat😂🙈
Kanske beror allt det här på att mamma, som är kock, serverade oss "konstig vuxenmat" när vi var små och gjorde allt från scratch. Därför jag vill ha pulvermos och färdiga såser idag. Men mina syskon är inte så. De är definitivt mer gormander än jag!
Det hela gör ju att jag inte blir så intresserad av mat, varken att äta den eller laga den. Jag skulle aldrig låta bli att äta något om jag blev bjuden på mat och har inget emot att gå bort på middag. För det är nyttigt för mig att prova nytt eller tämja
på mina gränser! Utsätta mig för sådant som spärrar i min hjärna!
Och sedan så kan det ibland vara så att jag faktiskt tycker om saker som många andra ratar. Som lutfisk. Jag älskar det mesta från havet, förutom tonfisk!
Mat med konstig konsistens älskar jag att äta även om jag inte alltid gillar smaken, som svamp och bambuskott.
Både jag och min familj brukar beskriva min smak som ett barns. Det barn tycker om att äta, det tycker jag om att äta. Enkelt och smaklöst. Uppdelat. Inte blanda ihop salladen med den varma maten. Såsen på sidan om☺️
Ni förstår inte vilken tur ni har som kan stoppa i er vad som helst! Det här hindrar mig så sjukt mycket i stort sett varje dag! För det kunde vara så enkelt med måltider eller mellanmål men det är det inte.
Jag skulle så gärna vilja öka mitt kostomfång och skulle definitivt vilja gilla matlagning, det skulle förändra så mycket och ta bort så mycket daglig ångest.
Jag vill inte vara kräsen. Det är inte en grej. Det är en mental spärr.
Jag är ofrivilligt kräsen.
